Portakal,
turunçgiller familyasından, boyu 2 ila 10 metre arasında değişen, sert, dayanıklı ve
düz kenarlı yaprakları olan bir ağaçtır.
Meyve olarak tüketildiği gibi gıda ve ilaç sanayisinde de yoğun olarak
kullanılır. Kabuklarından portakal esansı, çiçeklerinden portakal çiçeği esansı
elde edilir.
Ülkemizde
daha çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen portakalın kalın kabuklu uzunca
meyveli cinsi olduğu gibi, ince kabuklu bol sulu çekirdeksiz cinsleri de
vardır. Akdeniz Bölgesi dışında Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde
Rize civarında da yetiştirilir.
C vitamini
bakımından zengin bir meyve olan portakal aynı zamanda B1, B2, PP gibi
vitaminler de içerir. Bu vitaminlerin yanı sıra bünyesinde potasyum, kalsiyum
ve magnezyum gibi elementler, lifler, organik asitler, madensel tuzlar,
karoten, likopen ve meyve şekeri de barındırır. C vitamini bakımından zengin
bir meyve olan portakal aynı zamanda organizmayı grip, nezle, gibi kış
hastalılarından, soğuk algınlılarından da korur.
Portakalın,
kanseri önlemede, kanı temizlemede, karaciğerin işlevini yapmasına yardımcı
olmada, cildi güzelleştirmede, ince ve kalın bağırsakların yumuşak kalmasını
sağlamada, damar tıkanıklığını önlemede, vücudun direncini arttırmada, hazmı
kolaylaştırmada da önemli faydaları vardır.
İnsan
vücudu C vitamini üretemiyor. Bu nedenle ihtiyaç olan C vitamini besinler
vasıtasıyla vücuda alınıyor. İnsan vücudunun günlük olarak 50 ila 70 miligram
arasında C vitaminine ihtiyacı vardır. Bir portakalın içermiş olduğu C vitamini
ise 90 miligram kadardır. Vücudun bu ihtiyacının karşılaması için günlük bir
tane portakal yenmesi yeterli olur. Bu ihtiyaç sigara içenlerde ve
enfeksiyonlar sırasında iki misline kadar çıkabilmektedir.
PORTAKALIN
GENEL FAYDALARI:
- Soğuk algınlığına
gribe, kas incinmense faydalıdır.
- Ezik ve çürüklerin
daha çabuk iyileşmesini sağlar.
- İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır.
- Kanın pıhtılaşmasını önler.
- İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır.
- Kanın pıhtılaşmasını önler.
- Mide ve pankreas
kanserini önleyici etkisi vardır,
- İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesini sağlar, cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını engeller.
- İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesini sağlar, cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını engeller.
Portakal, içerdiği
vitaminler, madensel tuzlar, meyve asitleri ve elementler sayesinde sadece
manavlarda değil, eczanelerde bile satılsa yeridir. Bu güzel meyve hem besler,
hem korur, hem de pek çok önemli hastalıkta etken maddeleri bilinçli bir
şekilde kullanılırsa eğer tedavide kullanılır.
Bir kış meyvesi olmasına rağmen portakalı, başarılı depolama yöntemleri
sayesinde ülkemizde yıl boyunca kolayca ve ucuza bulmak mümkündür. Faydaları
göz önüne alındığında bu değerli meyveyi evlerden uzak tutmamak lazımdır.
DERLEME
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder