1 Ocak 2013 Salı

PORTAKAL


Portakal, turunçgiller familyasından, boyu 2 ila 10 metre arasında değişen, sert, dayanıklı ve düz kenarlı yaprakları olan bir ağaçtır.  Meyve olarak tüketildiği gibi gıda ve ilaç sanayisinde de yoğun olarak kullanılır. Kabuklarından portakal esansı, çiçeklerinden portakal çiçeği esansı elde edilir.


Ülkemizde daha çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen portakalın kalın kabuklu uzunca meyveli cinsi olduğu gibi, ince kabuklu bol sulu çekirdeksiz cinsleri de vardır. Akdeniz Bölgesi dışında Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize civarında da yetiştirilir.

C vitamini bakımından zengin bir meyve olan portakal aynı zamanda B1, B2, PP gibi vitaminler de içerir. Bu vitaminlerin yanı sıra bünyesinde potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elementler, lifler, organik asitler, madensel tuzlar, karoten, likopen ve meyve şekeri de barındırır. C vitamini bakımından zengin bir meyve olan portakal aynı zamanda organizmayı grip, nezle, gibi kış hastalılarından, soğuk algınlılarından da korur.

Portakalın, kanseri önlemede, kanı temizlemede, karaciğerin işlevini yapmasına yardımcı olmada, cildi güzelleştirmede, ince ve kalın bağırsakların yumuşak kalmasını sağlamada, damar tıkanıklığını önlemede, vücudun direncini arttırmada, hazmı kolaylaştırmada da önemli faydaları vardır.


İnsan vücudu C vitamini üretemiyor. Bu nedenle ihtiyaç olan C vitamini besinler vasıtasıyla vücuda alınıyor. İnsan vücudunun günlük olarak 50 ila 70 miligram arasında C vitaminine ihtiyacı vardır. Bir portakalın içermiş olduğu C vitamini ise 90 miligram kadardır. Vücudun bu ihtiyacının karşılaması için günlük bir tane portakal yenmesi yeterli olur. Bu ihtiyaç sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında iki misline kadar çıkabilmektedir.


PORTAKALIN GENEL FAYDALARI:

- Soğuk algınlığına gribe, kas incinmense faydalıdır.
- Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.
- İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır.
- Kanın pıhtılaşmasını önler.
- Mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,
- İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesini sağlar, cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını engeller.


Portakal, içerdiği vitaminler, madensel tuzlar, meyve asitleri ve elementler sayesinde sadece manavlarda değil, eczanelerde bile satılsa yeridir. Bu güzel meyve hem besler, hem korur, hem de pek çok önemli hastalıkta etken maddeleri bilinçli bir şekilde kullanılırsa eğer tedavide kullanılır.


Bir kış meyvesi olmasına rağmen portakalı, başarılı depolama yöntemleri sayesinde ülkemizde yıl boyunca kolayca ve ucuza bulmak mümkündür. Faydaları göz önüne alındığında bu değerli meyveyi evlerden uzak tutmamak lazımdır.

DERLEME



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder