Elma gülgiller familyasından kültürü yapılan bir meyve türüdür.
Eski Türkçede "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan
"al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey
Anadolu'da, Güney Kafkaslarda, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta
Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür,
bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir
meyvesi vardır. Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000 farklı elma çeşidi
üretildiği tahmin edilmektedir
En yakın akrabaları armut ve malta eriği
olarak bilinir. 5 - 12 metreye kadar uzanan yaprak döken tacı geniş küçük bir
ağaçtır.Çiçekler yapraklarla birlikte açar. Beyaz
olan çiçekler genellikle ilk açtığında açık pembedir. 2,5 - 3,5 cm . çapında 5 taç
yapraklıdır. Meyve sonbaharda olgunlaşır.
SAĞLIĞA YARARLARI:
Amasya, demir, starking, golden, jonhatan, hüryemez
ve daha pek çok çeşidi bulunan elma bol vitamininden dolayı çok sevilen
meyvelerden biridir. Elmada A vitamini oldukça fazla miktarlarda bulunur. Ama
bunun yanında B vitamini bakımından da zayıftır. Elmanın sağladığı vitaminlerin
en önemlisi ise C vitaminidir. Bu vitamin en fazla kabuğunda ve kabuğun hemen
altında yoğun olarak bulunur. Bu nedenle iyi yıkanmış elmanın kabuğuyla
tüketilmesi en doğrusudur.
Elmanın verdiği enerji 100 gramda 54
kaloridir. Bu enerji yağdan değil, meyve şekeri ve organizma tarafından ağır
olarak sindirilen şekerden gelmektedir. Bu veriler ve genel anlamıyla elmanın
besleyici özelliği, elmayı özellikle spor yapanlar için vazgeçilmez yapar.
Gerçekten de fiziksel aktiviteler çerçevesinde elmanın içeriğindekiler spor
öncesinde, sırasında ve sonrasında organizma üzerinde pozitif etkiler yaratır:
Yüksek bir lif zenginliğine sahip olan elma
sindirim sisteminde büyük rol oynar. Elmada bulunan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen liflerin birleşimi bağırsak
hareketlerini tetikler ve hızlandırır. Kabızlığa karşı elmayı kabuğuyla yemek
önerilir çünkü lif kabuğunda daha yoğundur.
Yapılan pek çok araştırmanın ortak sonuçlarına
göre günlük olarak tüketilecek 3 adet elmanın 2 ayda yaklaşık %10 oranında
kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu meyvenin kötü
kolesterol oranını düşürmesinin yanında iyi kolesterol oranını da 4 misli
yükselttiği saptanmıştır.
Elma yiyenlerde akli bozuklukların ve teneffüs
yolları rahatsızlıklarının azaldığı ve diş çürümesi nisbetinin % 30'dan
daha az olduğu tıbbi kaynaklarda belirtilmektedir. Tüm bu faydalarının yanında
elma çağın belalı hastalığı kanserden, kolesterole kadar birçok hastalığın
gerek riskini azaltmada gerekse önlemede önemli rol üstlendiği bilinmektedir.
Dalağın kan yapmasını sağlar, kan şekerini
kontrol altında tutar. Çalışırken
devamlı olarak oturanlar ve fazla kilolular için çok faydalıdır. Bünyesindeki C
vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Nefesi rahatlatır. Yapılan bazı
araştırmalar, elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını göstermektedir. Gastritten
kaynaklanan yanmaları hafifletir. Elma kürü,
böbrek, mesane hastalıkları ve hemoroit tedavisinde de işe yarar.
Sabah aç karnına yendiğinde kanı temizler ve
toksinleri atmayı sağlar. Öğle yemeğinden önce yendiğinde ya da kabuğuyla
pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır ve yumuşatır, kabızlığı önler. Isırarak
yenirse, dişleri temizler ve diş etlerini güçlendirir. Uykudan önce yenirse
rahatlatır ve kolay uyumayı sağlar. Yeşil, hafif ekşi olanları mide
bulantılarını önler. Düşük kalorili (54 kalori)olduğu için şişmanlığı önler,
kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler. Ortasına
biraz marmelat ekleyip fırında pişirildiğinde, rejim yapanların tatlı yeme isteğini
giderir.
Günde bir elma yemek, insanı tüm hastalıklardan
korur. İki elma yerseniz kalp ve damar hastalıklarından korunmuş olunur. Kolesterolü
normale indirir ve kabızlığı giderir, sindirimi kolaylaştırır, bağırsaklardaki
parazitlerin dökülmesini sağlar, Güzel kokusu rahatlatır ve tansiyonu düşürür, sinirleri
yatıştırır. Artrit, romatizmalar ve gut hastalıklarında çok yararlıdır. Kalbi
koruyan flavonoidlerden bol miktarda içerir. Portakal suyundaki C vitamininin
üçte biri elmada da bulunur. Enerjinin yavaş bir şekilde açığa çıkmasını
sağlayan fraktoz şekerinden bolca içerir.
Ancak dikkat edilecek bir husus vardır o da; bebeklerin
ya da emekleyen çocukların midesini rahatsız edebilir.
Elmanın % 83-85'i su, 0,40 protein, 8,35
invert şeker, 1,60 sakkaroz, 0,07 tanen, 1,32 ham lif 0,41 kül, ayrıca çok az
miktarda mangan, bakır, flor, magnezyum, kalsiyum, potasyum vs. maddeleri
bulunmaktadır.
ÜRETİMİ VE TİCARETİ:
Elma Türkiye'de iyi gelir sağlayan meyve
türlerinden birisidir. Üretimi oldukça iyi düzenlenmiş bulunan yerlerde
dönümden ortalama 1500 - 2000
kg meyve elde edilebilmektedir. Bakım şartlarının iyi
olduğu durumlarda bu miktar 3000
kg 'a kadar yükselmektedir. Bu miktar bazı ülkelerde üç
tonun üzerindedir. Türkiye'de elma tüketimi kişi başına 20 kg civarındadır. Ülkemiz dünyada
en fazla elma tüketen ülkeler arasında yer almaktadır.
YER ELMASI: Patatese benzer yumruları ve parlak sarı çiçekleri olan
bir sebze türüdür. Adında elma olmakla beraber bilinen elma türleriyle ilgisi
yoktur. A ve C vitaminleri açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfat
mineralleri içerir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder