Çilek gülgiller familyası içinde yer alan, cinsi ve bu cins içinde
yer alan meyvelerinin ortak adıdır. İnsan sağlığı ve beslenmesi bakımından son
derece yararlı bir meyve olan çilek yüzeysel kök yapan, 10-30 cm boyunda, toprak
üzerinde sürünücü gövdeli, nisan haziran ayları arasında beyaz renkli çiçekler
açan bir bitkidir.
Bünyesinde bol miktarda A, B, C vitaminlerini, önemli
miktarlarda kalsiyum, demir, fosfor, çok az miktarda brom, silisyum, iyot ve
kükürt gibi mineralleri bulunmaktadır. Bu meyvenin 100 gramında 100 miligrama
yakın askorbik asit vardır. Zengin selüloz içermesinden ötürü sindirimi
kolaylaştırır. Yüksek oranda ellajik asit ihtiva ettiğinden kanseri önleyici bir
özelliğe sahiptir. 100 gr. çilek meyvesinde 40–45 kalori bulunur.
Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü
vardır. Ticari olarak en çok yetiştirilen çilek ise bahçe çileği olarak bilinen
çilek çeşididir. Günlük olarak tüketilebildiği gibi reçeli ve marmeladı da
yapılır. Daha yüksek oranda faydalı olabilmesi bakımından aç karnına ve taze
olarak yenilmesi tavsiye edilir.
ÇİLEĞİN FAYDALARI:
- Meyvelerin suyu kronik yaralarda iyileştirmeyi hızlandırır.
- Kökleri idrar arttırır, iştah açar.
- Vücuda sızmış olan bazı virüslerin yok edilmesini sağlar.
- Akne ve sivilcelerin yok edilmesine yardımcı olur.
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
- Romatizma ve gut hastalığı yangınlarını azaltmada etkilidir.
- Bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar.
- Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
- İshale karşı etkilidir.
- Yaprakları kurutulup kaynatılarak içildiğinde iştah açar, mafsal iltihaplarına, damar sertliğine, yüksek tansiyona, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Cildi nemlendirir, tazelik verir.
DİKKAT: Çileğin aşırı tüketimi cilt rahatsızlığı olan kişilerde alerjiye bağlı olarak kaşıntıya sebep olabilir.
NOT:
İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nden bilim adamları çileğin kalp hastalıkları ve diyabet üzerindeki etkisini konu alan bir araştırma yaptı.
Araştırmaya imza atanlardan Profesör Paul Thornalley ve ekibi , çileğin vücuttaki antioksidan oranını yükselten, kalp-damar hastalıklarıyla bağlantılı kötü kolesterolü ve kandaki yağ oranını düşürdüğü bilinen Nrf2 isimli proteini arttırdığını belirledi.
Çilek yemenin tokluk yaparak kan şekerini ve kötü kolesterolü düşürdüğü daha önce belirlenmişti. Ancak Thornalley ve ekibinin yaptığı araştırma ilk kez çilek özünün diyabet ve kalp hastalıklarına karşı koruyan proteinleri nasıl harekete geçirdiğini ortaya koydu.
Çilek dayanıklılığı
olan bir meyve değildir. Bu nedenle uzun süre saklanamaz ve genellikle taze
olarak tüketilir. Uzun süre saklanabilmesi için ise reçeli yapılır.
ÇİLEK REÇELİ:
Yıkama suyu temiz ve
berrak bir hale gelene kadar bir kabın içinde bol suda yıkanıp sapları
ayıklanan çilekler bir tencere içine bir kat çilek bir kat toz şeker olmak
üzere yerleştirilir. Bir gece bekletildikten sonra ocağa alınıp koyulaşıncaya
kadar kaynatılır. Daha sonra limon suyu da eklenip bir taşım daha kaynatılır ve
kavanozlara alınarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edilir. Afiyet olsun.
DERLEME
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder