Kiraz, Gülgiller
familyasından anayurdu Güney Kafkasya, Hazar denizi ve Kuzeydoğu Anadolu’da
doğal olarak bulunan bir meyve ağacıdır. Kiraz ağacı düz kabuklu bir ağaçtır.
Genellikle yapraklanmadan önce çiçek açar. Meyvesi, etli ve tek çekirdeklidir.
Türkiye'nin çok
farklı fiziki koşulları nedeniyle, kirazın olgunlaşması bölgelere göre 1,5 aya
kadar varan farklılıklar gösterebilmektedir. Modern tarım yöntemlerinin
kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kirazda verim ve kalite son yıllarda
oldukça artmıştır.
Kiraz yetiştiriciliği
ve üretimi daha çok Torosların kuzey yamaçlarında, Göksu Nehrinin kaynağında
yer alan Korualan Kasabasında, Mernek Yaylasında, Afyonkarahisar ili Sultandağı
ve Çay ilçeleri ile Konya Ereğli yöresinde yapılmaktadır.
Ayrıca Akşehir ve
Eber göllerinin özel iklim koşulları oluşturması nedeniyle bu bölgede de
kalitesi yüksek kirazlar yetiştirilmektedir. Marka değeri olan bir ürün olan
kirazın yoğun bir biçimde dış ticareti de yapılmaktadır.
Kiraz tatlı ve sulu bir meyve olarak insana ferahlık veren ve sıcak yaz aylarının vazgeçilmez güzel bir meyvesidir. Bunun yanında kiraz, pek çok sağlık sorunları için de doğal bir ilaçtır.
KİRAZIN FAYDALARI:
- İdrar söktürür.
- Böbreklerde biriken
zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
- Kabızlığı giderir.
- Kanın temizlenmesine
yardım eder.
- Nikris, romatizma,
damar sertliğine karşı faydalıdır.
- Karaciğer şişliğine
iyi gelir.
- Safra akışını
normale döndürür.
- Sivilceleri önler.
- Susuzluğu giderir.
- Kabukları ishali
keser, ateşi düşürür.
- Çiçekleri göğsü
yumuşatır ve öksürüğü giderir.
- Sapları zayıflamaya,
böbreklerin temizlenmesine yardım eder.
- Mafsalların kireçlenmesine
ve bronşite karşı son derece faydalıdır.
KİRAZ SAPI
- 1 tutam kiraz sapını
(40-50 adet) 3 su bardağı suda 10 dakika kaynatıp soğutmalı ve sabahları aç
karnına 1/2 çay bardağı içilmelidir. İdrar söktürecek, böbrekleri
temizleyecektir. Özellikle idrar yolları enfeksiyonuna dermandır. Aynı zamanda
kadınların menopoz ağrılarını yok eder.
- 1 tutam kiraz sapını 1
çay bardağı dolusu taze vişne ya da böğürtlen ya da kızılcık ile beraber 3 su
bardağı suda 5 dakika kaynatıp ve soğutmalı. Sabahları aç karnına 1 çay bardağı
içilmelidir. 2 hafta sonra vücuttaki şişkinliğin azaldığı ve sağlıklı kilo
verildiği görülecektir. Aynı zamanda vücuttaki ödemlerin atılmasına yardımcı
olacaktır.
- 4 tutam kiraz sapını
(200-300 adet) 3 litre
suda 10 dakika kaynatıp içine 20 gr. kadar çubuk tarçın tanesi ve 5 gr. kadar
ıhlamur (10-20 yaprak) atılmalı, 1 saat kadar demlendirilip bu su ile banyo
yapılırsa. Cildini nefes alması sağlanacaktır. Ayrıca bir leğene bu karışımdan
koyup ayaklar leğende 20 dakika kadar bekletilirse, ayaklarda rahatlamaların ve
topuk ağrılarının ortadan kalkacağı görülecektir. Kiraz sapını çay gibi
demleyip sıcak olarak ta içebilirsiniz. Tadı enfestir.
DERLEME
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder