Limon yıl boyunca da
büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türü ve bu ağacın
meyvesidir. Ana vatanı kesin olarak bilinmemekle birlikte Dünya’da ılıman iklime
sahip bütün ülkelerde yetiştirilen bir meyvedir. Ülkemizde daha çok Ege ve
Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılmaktadır.
Limon suyu için kullanılan
bir meyvedir. Eti ve kabuğu ise pişirmelerde kullanılmaktadır. Özellikle çorbalarda,
salatalarda, balık yemeklerinde lezzeti arttırmak için kullanılan limon aynı
zamanda çok önemli bir C vitamini kaynağıdır. Bunun yanı sıra A ve B
vitaminlerini de içermektedir.
LİMONUN FAYDALARI:
- Limon antioksidan özelliği sayesinde gün içinde yaşanan stres ve sigaranın etkilerinin azaltılmasında faydalıdır.
- Gribal enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olur.
- Son 30 yıldır yapılan araştırmalarda başta kolon, prostat, göğüs, akciğer ve pankreas kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkisinin olduğu görülmüştür. Aynı zamanda tümör gelişimini engelleyen başlıca besinlerden birisidir.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.
- Antimikrobiyal özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyucu etki oluşturur.
- Karaciğer, kalp ve safra kesesi için faydalı bir meyvedir.
- Limon, derin dondurucuda bekletildikten donra kabuğu rendelenip yemeklerde, salatalarda ve çorbalarda kullanılırsa eğer, cilt kanserini engellemede etkili olduğu da bilinmektedir.
LİMONUN FAYDALARI:
- Limon antioksidan özelliği sayesinde gün içinde yaşanan stres ve sigaranın etkilerinin azaltılmasında faydalıdır.
- Gribal enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olur.
- Son 30 yıldır yapılan araştırmalarda başta kolon, prostat, göğüs, akciğer ve pankreas kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkisinin olduğu görülmüştür. Aynı zamanda tümör gelişimini engelleyen başlıca besinlerden birisidir.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.
- Antimikrobiyal özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyucu etki oluşturur.
- Karaciğer, kalp ve safra kesesi için faydalı bir meyvedir.
- Limon, derin dondurucuda bekletildikten donra kabuğu rendelenip yemeklerde, salatalarda ve çorbalarda kullanılırsa eğer, cilt kanserini engellemede etkili olduğu da bilinmektedir.
LİMONATA:
Malzemeleri:
5 adet
limon
1.5 su
bardağı tozşeker
5 su bardağı
su
Limonlar
güzel bir şekilde yıkadıktan sonra dış kabuğu rendelenerek bir kaba alınır. Aynı
kaba 1,5 bardak şeker ilave edilip rendelenmiş limonların suyu sıkılır ve 5 su
bardağı su da ilave edilerek karıştırıldıktan sonra buzdolabına kaldırılıp bir
saat kadar dinlendirildikten sonra süzülür ve tekrar buzdolabına kaldırılıp bir
gün sonra servisi yapılır. İstenirse hiç bekletilmeden de servis yapılmasında hiçbir
mahzur yoktur.
Servis sırasında
isteğe göre içine taze nane yaprakları da atılırsa eğer bu güzel içeceğe
nanenin hoş kokusu da ilave edilmiş olunur.
Afiyet
olsun
DERLEME
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder