Latince Adı Crataegus
Monogyna, Crataegus Oxycantha olan alıç, Türkiye’de bölgelere göre ekşi muşmula, barut ağacı, yemişen olarak da
bilinir. Nisan-Mayıs aylarında beyaz
veya pembe çiçekler açan10 metreye kadar yükselebilen, gülgillerden kırlarda, derelere
bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya
da dağlık çevrelerde yabani olarak yetişen ve meyvesi hekimlikte de kullanılan çalıya
benzer dikenli bir ağaçtır.
Yenilebilir olan
meyveleri hafif ekşimsi ve lezzetlidir. Bitkiye çok güçlü antioksidan
özellikler veren flavonoid
bileşikleri açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve
sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da
kullanılan bir bitkidir. 20 kadar
türüyle ülkemizde batı ve Güney Doğu Anadolu ağırlıklı olmak üzere çeşitli
bölgelere yaygın olarak bulunmaktadır.
C vitamini bakımından zengin bir bitki olan alıç ayrıca çiçekleri tamamen açmadan kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle de kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde ya da kaynatılarak faydalanılır. Alıç ağacının meyveleri semt pazarlarında meyve olarak da satılmaktadır. Genellikle çocuklara yönelik olarak ipe dizili bir şekilde satılan alıç, hafif mayhoş tadıyla hoş kokulu, lezzetli bir meyvedir.
Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği gibi hastalıklar için başarıyla kullanılan bir bitkidir alıç. Ama sabırlı ve disiplinli olmak gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu etki gitgide artar.
Kurutulmuş alıç çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar bir cezve suda 20 dakika kadar kaynatılıp günde 3 kez içilirse eğer koroner damarların genişlemesini sağlar ve kan dolaşımını artmasına yardımcı olarak kalp kasına daha fazla oksijen gitmesine sebep olur ve böylece kalp ağrılarını azaltır. Alınan ilaçlara destek olarak doktor kontrolünde kullanılabilir.
Sağladığı faydalarla beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynar. Mideye faydalıdır. Şiddetli kusmayı geçirir. Alıç, kandaki yağlanma oranını düşürmeye fayda sağlar. Spazm giderici olarak da alıç çayı oldukça faydalıdır. Alıç, lapası yaparak bazı ağrılı bölgelere uygulandığında tedavi edici etki gösterir.
C vitamini bakımından zengin bir bitki olan alıç ayrıca çiçekleri tamamen açmadan kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle de kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde ya da kaynatılarak faydalanılır. Alıç ağacının meyveleri semt pazarlarında meyve olarak da satılmaktadır. Genellikle çocuklara yönelik olarak ipe dizili bir şekilde satılan alıç, hafif mayhoş tadıyla hoş kokulu, lezzetli bir meyvedir.
Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği gibi hastalıklar için başarıyla kullanılan bir bitkidir alıç. Ama sabırlı ve disiplinli olmak gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu etki gitgide artar.
Alıç’ın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve
alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.
Yapılan bazı araştırmalara göre alıçın kalbi kuvvetlendirici bir etkisi olduğu
görülmüştür.
Bir tatlı kaşığı kıyılmış (kurutulmuş) alıç yaprağı-çiçek ve meyve karışımı kaynamış bir bardak suyla haşlanır ve 10 dakika
bekletildikten sonra süzülüp aç karnına ya da öğün aralarında günde iki üç kez
içilirse kuvvetli bir ateş düşürücü görevi üstlenir. Aynı zamanda demlenip çay
olarak tüketilirse ishali önlemekte oldukça etkili olur. Balla tatlandırılırsa etkisi daha da artar.
Şeker hastaları tatlandırma yapmamalıdır.
Kurutulmuş alıç çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar bir cezve suda 20 dakika kadar kaynatılıp günde 3 kez içilirse eğer koroner damarların genişlemesini sağlar ve kan dolaşımını artmasına yardımcı olarak kalp kasına daha fazla oksijen gitmesine sebep olur ve böylece kalp ağrılarını azaltır. Alınan ilaçlara destek olarak doktor kontrolünde kullanılabilir.
Yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek
olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve
kalpteki ritim bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir.
Alıçın sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı
etkisi vardır. Spazmları azaltır, idrar söktürür. Kabız yapıcı bir etkiye sahip
olduğu için bu meyveyi tüketenlerin meyvenin bu durumuna dikkat etmeleri
gerekir.
Alıç başka meyve ve bitkilerle de
karıştırılarak kullanılabilir. Kurutulmuş oğulotu çiçekleri ile kurutulmuş alıç
çiçekleri ve alıç yaprakları eşit olarak harmanlanıp bu karışımdan 1 çay kaşığı
bir bardak kaynamış suda 10 dakika bekletilip içilirse sakinleştirici bir etki
sağlar.
Kurutulmuş alıç çiçekleri, gökçe, papatya
ve kediotu kökü kurutularak eşit miktarlarda karıştırılıp bu karışımdan her bir
bardak kaynamış suya 2 çay kaşığı atılıp 1 gün bekletildikten sonra sabah akşam
birer bardak içilirse yüksek tansiyonun ve kan basıncının düşürülmesinde faydalı
olur.
2
ölçü Oğulotu, 2 ölçü Kediotu kökü, 3 ölçü Alıç çiçeği ve 3 ölçü müge kurutulmuş
olarak karıştırılır ve bu karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya
atılır, 20 dakika kadar beklendikten sonra günde iki kez olmak üzere içilirse çarpıntıya
iyi gelir.
Yaklaşık 3 haftalık bir
kullanımdan sonra Alıç, kalp, damar sistemini güçlendirip kan dolaşımını
sağlayan damarları genişleterek kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesine
sebep olduğu için yüksek kan basıncını dengelemesi bakımından da faydalı bir
bitkidir.
Sağladığı faydalarla beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynar. Mideye faydalıdır. Şiddetli kusmayı geçirir. Alıç, kandaki yağlanma oranını düşürmeye fayda sağlar. Spazm giderici olarak da alıç çayı oldukça faydalıdır. Alıç, lapası yaparak bazı ağrılı bölgelere uygulandığında tedavi edici etki gösterir.
Tabiatta pek çok bitki insan sağlığına
yararlıdır, yeter ki bilinçli bir şekilde kullanılabilinsin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder