KÜÇÜK ISIRGAN OTU – URTİCA PİLULİFERA
Ülkemizin hemen her yerinde boş alanlarda,
harabeler ve bayırlarda yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir. Kökü, yaprakları, tohumları bile şifalı bir
bitkidir. Yemeği yapılıp yenilebilir, çay gibi kaynatılıp içilir, 60 cm kadar uzayabilir. Yaprakları
2-4 cm
uzunluğunda, açık yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Romatizma ağrılarını giderici, idrar artırıcı,
müshil, adet söktürücü, kurt ve ateş düşürücü, cinsel gücü arttırıcı etkileri
bulunmaktadır.
Tazeyken deri ile temas edince deride kızartı ve
yanmaya sebep olur. Dikenli ısırgan ve
dızlağan isimleriyle de bilinir. Türkiye' de bol miktarda yetişir.
Etkinlik açısından diğer türü Urtica Dioica ile eşittir. Yaprakları,
Nisan-Haziran döneminde saplarından sıyrılarak toplanır, gölge ve havadar bir
ortamda kurutulduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.
Tohumları, Temmuz-Ağustos döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. Kökleri ise
İlkbahar veya sonbaharda sökülür, yıkanarak temizlenir ve gölgede kurutulmaya
bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda
saklanır.
- Çayı, mide ağrısı, iç hastalıklarında, sarılık, romatizma, bronşit, prostat ve kanser tedavilerinde, iltihap dağıtıcı
olarak kullanılır.
- Soğan, tereyağı, biber ve yumurta ile
kavrularak yapılan yemeği iç hastalıklarında yenir.
- Bitkiden yapılan lapa haricen hemoroitte
kullanılır.
- Taze bitki romatizma ağrısına karşı yenir.
- Tohumlarından yapılan macun yutularak cinsel
gücü arttırır.
BÜYÜK ISIRGAN OTU – URTİCA DİOİCA
Küçük
ısırgan otuyla aynı özelliklere sahip ondan farklı olarak çok
yıllık,
kökleri toprak altında yayılmış otsu bir bitkidir. Ormanlar, kayalıklar, dere
kenarlarında, 500-700 metreye kadar olan yüksekliklerde yetişir.
Bitkinin tüm kısımları yemek ya da çay yapılarak
kullanılır. Saç dökülmesi, felç, kanser,
kemik erimesi, nefes darlığı, mantar, kısırlık ve kadın hastalıklarında etkili
bir bitkidir.
-Romatizmada taze bitki yaprakları ağrıyan
yerlere sürülür. Buralarda kan toplanması normaldir. .
- Kan temizleme idrar ve iştah açma için çayı
yapılarak günde 2-3 bardak içilir.
- Taze ya da kurutulmuş yaprakları bal ile
karıştırılarak ilaba denilen bir lapa yapılır. Haricen ağrılarda, egzamada,
dâhilen ülserde kullanılır.
- Kan şekerini düşürmede, anemide, prostat
hastalığında, şişmanlık ve kanserde çorbası yapılarak faydalanılır.
- Yaprakları süt ile kaynatılarak yapılan
ekstresi haricen iltihaplı yara ve alerjilerde kullanılır.
- Yaprakları kurutularak toz haline
getirildiğinde kanamaları durdurma ve böcek ısırmalarında haricen kullanılır.
- Kuru yapraklarının lapası mide ağrılarında
tüketilir.
- Taze yapraklarından yapılan çayın unla
karıştırılması ile hazırlanan yakı ağrı, basurda kullanılırken, dâhilen basur,
öksürük, grip, kanser, idrar sorunları ve burun kanamalarında kullanılır.
- Taze bitkilerden yapılan lapa felçli hastalara
uygulanarak bölge sıcak tutulur.
- Köklerinden hazırlanan çay kanser, mide
hastalıkları, böbrek taşları, bronşitte kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder