7 Nisan 2012 Cumartesi

AHUDUDU


Latince adı Rubus idaeus olan ahududu, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Duta benzeyen kırmızı renkli, etli, sulu, güzel kokulu ve tatlı bir meyvesi vardır. Frambuaz adıyla da bilinir. Genellikle nemli bölgelerde ve ormanların açık alanlarında yetişen bu bitkinin çiçeği arılar için temel bir nektar kaynağıdır.

Meyvesi taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da kullanılan bu bitki yaz başında çiçek açar Temmuz-Ağustos aylarında olgunlaşır ve toplanır. Ticari olarak ekimi yapıldığı gibi kendiliğinden de yetişir.



Yazın çok kısa bir dönemde yetişen vahşi türü ve sürekli meyve veren türü olmak üzere iki çeşidi vardır.  Bu meyvenin yetişmiş olduğu bitkinin yaprakları da hekimlikte kullanılır. Alt kısımları gümüş-beyaz renkli, 3 lü ve 5 li gruplar halinde bulunan yaprakları, taze ya da kurutulmuş olarak çay gibi kaynatılıp içilir.


Geleneksel olarak yaz sonu mahsulü olan ahududu, yeni bir teknoloji, çeşitlilik ve yenilikler sayesinde tüm yıl boyunca tüketilebilir hale gelmiştir. Ahududunun tam olgunluğuna erişebilmesi için bol güneş ışığı ve suya ihtiyacı vardır. Kuş dışkısı ile yayılan tohumlarla ahududular bahçelerde sık sık yabani ot olarak da baş gösterirler.

Kara ahududu olarak bilinen bir başka çeşidi ise Kuzey Amerika'da yetişir. Farklı bölgelerde birkaç değişik çeşidinin yetiştiği de bilinmektedir. 



- Ahududu insan sağlığı bakımından faydalı bir meyvedir. İyi bir kan yapıcı olmasının yanında mevcut kanı da temizler
- Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

- Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.



- Bol miktarda A vitamini içerir.



- Ahududunun kuru yaprakları ve çiçeklerinden 80 gr. kadarı bir litre suda kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa eğer bademcik, boğaz ve diş eti iltihaplarına iyi gelir.


- Göz nezlesinde göze banyo yaptırılması da bilinen bir başka tedavi şeklidir.

- Bir miktar ahududu ezilip püre haline getirilir ve yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir.

- Yaprakları çay gibi kaynatılıp içilirse gebeliğin son üç ayında rahim ve kasık adalelerini kuvvetlendirir ve düşük yapma tehlikesine karşı da etkili olur.

 NOT: Ahududu kabızlık sorunu olanlar için fazla tüketilmemesi gereken bir meyvedir.



AHUDUDU REÇELİ:



MALZEMELER:



1 kg. ahududu

5 su bardağı toz şeker
Çeyrek limon suyu
1 su bardağı su

YAPILIŞI: Ahududular temizlenip, yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilir. İyice süzülünce tencereye bir kat ahududu, bir kat toz şeker olarak sıralanır. Birkaç saat beklettikten sonra bir bardak su da ilave edilerek ocağa konup, altı yakılır. Katılaşmaya başladığında limon suyu ilave edilir. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulur. Daha sonra afiyetle yenir.








AHUDUDU ŞERBETİ:


MALZEMELERİ:


1 kg. ahududu
1.5 kg. şeker
30 gr. limon suyu


YAPILIŞI:


Ahududu temizlenip bol suda zedelenmeden yıkanır ve süzülür. Toz şekerle ovalaya ovalaya yoğrulur ve şekerin tamamen eriyebilmesi için 12 saat kadar bekletilir. İnce bir süzgeçten geçirilip sıkılarak süzdürülür. Süzgeçte kalan posaya yarım su bardağı su koyulup tekrar yoğurulup sıkılarak süzdürülür. Elde edilen nektara 30 gr. limon suyu katılıp eritilir. Tekrar süzgeçten geçirilir ve bir şişeye ya da kavanoza koyulup ağzı kapatılarak serin bir yerde muhafaza edilir. İstenildiğinde bir bardağa iki parmak şerbet koyularak üzeri tamamlanır ve servis yapılır. Afiyet olsun.



AHUDUDU MARMELADI:


MALZEMELERİ:


1Kg. ahududu
1kg. şeker


YAPILIŞI:


Ahududuları temizlenip güzelce yıkanır ve kullanılacak kaba alınır. Üzerine şekeri ilave edilerek koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Eğer icabederse içine limon da sıkılabilir. Soğutulup tercihen kapaklı bir cam kaba alınır ve daha sonra kullanılmak üzere serin bir yerde muhafaza edilir. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder