7 Nisan 2012 Cumartesi

ACI AĞAÇ


Latince Adı: Quassie Amara olarak bilinen acı ağaç, sedef otugillerden 2-3 metre boyunda zaman zaman 8 metreye kadar uzayabilen ağaçsı bir bitkidir. Tropikal bölgelerde yetişir. 

Çiçeklerinin rengi parlak kırmızıdan beyaza doğru değişir. Genel olarak kabuğu kaplama sanayisinde kullanılmaktadır. Hekimlikte kökü, kabuğu ve odunu kullanılır. Etkili maddesi Quassinedir. Çok acıdır. Eterli yağ asitleri, karbonhidrat ve nişasta içerir.

Acı ağacın 2-10 cm kalınlığındaki gövde ve yan dalları kesilerek kurutulur ve böylece muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman küçük parçalara ayrılıp yonga haline getirilir 1 çorba kaşığı acıağaç bitkisinin odunları sıcak su içinde 15 dakika boyunca kaynatılır ve servis edilir.





- Acının tonik etkisiyle kuvvet verir, ateş düşürür. Bunun için 1 Litre suyun içine 5-10 gram ağaç yongası konulur. Bu şekilde 5-6 saat dinlendirilir. Sonra süzülür. Günde 3 defa yarım ya da bir bardak içilir.

- Bağırsakların kurtlardan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu şekilde etkisi için ise acı ağacın kaynatılmış soğutulmuş suyuyla lavman yapmak gerekmektedir veya yine bu sudan günde 3 bardak içilir. Fazla içilirse baş dönmesi, bulantı kusma gibi yan etkileri görülebilir.

- Acı ağaç, haşere öldürücü etkiye sahip olduğundan, bol sinekli nemli tropikal bölgelerde, ağaç parçalarıyla kaynamış su, vücudun elbiseyle örtülmeyen kısımlarına sürülerek haşereler uzak tutulur. Haşere kovucu etki için 10 gram acı ağaç 60 gr. suda iyice kaynatılır.

- Acı tadı sebebiyle tükürük salgısını arttırır.

- Mideyi kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Mide ve bağırsak hareketlerini fazlalaştırır, dolayısıyla iştah açar, sindirimi kolaylaştırır.

- Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

- Kanamalarda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.

- Alkol tedavisinde kullanılmaktadır. Alkole karşı duyulan isteği azalttığı bilinmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder