11 Nisan 2012 Çarşamba

ACI ÇİĞDEM


Boyu 10-30 cm. yüksekliğinde zambakgillerden otsu yumrulu bir bitkidir. Sonbaharda pembe bir renkte 6 parçalı çiçekler açar. Meyveleri İlkbahar’da ortaya çıkar. Süs bitkisi olarak da yetiştirilen acı çiğdem gölgelik yerleri sever. Bol su ister. Sonbahar’da çiçek açtığından güz çiğdemi olarak da bilinir. Türkiye’de pek bulunmayan bu bitki daha çok Avrupa’da sulak çayırlarda ve serin bölgelerde yetişir.

Zehirli bir bitki olması dolayısıyla iyi tanınması gereken bitki türlerindendir. Acı çiğdem yumrusunu diğer zehirsiz çiğdem yumrularından ayırt etmek için gövdesine bakmak gerekir. Zehirsiz çiğdem türlerinde gövde yumrunun tam ortasından çıkarken acı çiğdemin gövdesi yumrunun yan tarafından çıkar. 

Acı çiğdem tıbbi özelliği olan bir bitkidir. Kullanılan kısımları tohum ve yumrularıdır.  İdrar arttırıcı, terletici, romatizma ağrılarını giderici ve müshil etkisi vardır. Bileşiminde, sabit yağ, şekerler, tanen ve kolşisin ile demekolsin alkaloitleri bulunur.


Acı Çiğdem romatizmal hastalıklarda haricen kullanılır. Bunun için bir tutam acı çiğdem tohumu 2-3 diş sarımsak ile birlikte havanda dövülür ve çıkan sulu kısım bir tülbende emdirilerek ağrılı yere sarılır. Bu pansuman birkaç gün arka arkaya yapılmalıdır.


UYARI! Acı Çiğdem zehirli bir bitki olduğu için dâhilen hekim kontrolünde kullanılması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder