Baklagillerden 200 kadar
türü olan, çiçekleri dik salkımlar şeklinde kümelenmiş 30-120 cm . ye kadar
boylanabilen el şeklinde parçalı
yapraklı, beyaz çiçekli otsu bir bitkidir acı
bakla. Latince Adı, Lupinus
Albus’tur. Daha çok Akdeniz
çevresinde Balkan’larda ve Kuzey Amerika’da yetişir. Türkiye’de Marmara ve Ege
bölgesinde yabani olarak yetişmekte, sınırlı da olsa kültürü yapılmaktadır.
Acı bakla
ısıtıcı ve kurutucu olup hazmı zor bir bitkidir. Olgun tohumları acı bir tada sahip oldukları için su içine bırakılıp biraz
bekletildikten veya kaynatılıp acılığı giderildikten sonra yenir. Gıda olarak
pek kullanılmaz. Daha çok ilaç olma özeliğine sahiptir. En iyisi taze, beyaz,
büyük ve ağır olanıdır. Parlatıcı ve çözümleyici bir özelliğe sahiptir.
Sirke ve bal ile kaynatılıp, lapa haline getirilir ve
sıcak olarak bağlanırsa romatizma, lumbago ve siyatik ağrılarını keser. Arpa
unu ile karıştırılıp, hamuru cerahatli yaralara,
kanser yaralarına, cilt lekelerine yakı halinde konulursa
bunlara şifa verir.
Acı baklanın tohumları (termiye) kaynar suda haşlanır ve yenilir.
İdrar arttırıcı, kuvvet verici ve bağırsak parazitlerini düşürücü
etkileri bilinmektedir. Şeker hastalarında kan şekerini azalttığı söylenir. Toz
haline getirilip kavrulmuş tohumlar sabah aç karnına 1 çay kaşığı kadar alınırsa
adet kanamalarını artırır ve kolaylaştırır. Doğum sonrası akıntıların gelişini
rahatlatır. Basura, vücuttaki benek ve lekelere
iyi gelir.
Çiçeklerinden
hazırlanan çay idrar söktürür ve idrar yollarını temizler. Böbrek iltihabını
giderir. Böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olur. Baş ağrılarını
dindirir. Albümin miktarını düşürür. Vücutta biriken tuzun atılmasını sağlar. Nefes darlığına iyi gelir. Fazla
yenilirse meniyi arttırır.
Tohumları lapa yapılarak
dıştan göbek üzerine vurulursa bağırsak kurtlarını öldürür. Bal ile beraber
yenilirse, yine aynı etkiyi yapar. Sirke ile karıştırılarak içilmesi de
böyledir. Sedef otu, bal ve sirke
ile karıştırılıp içilirse mide
bulantısını geçirir.
Acı baklanın kaynatılmış
suyu haşereleri, böcekleri, sinek ve sivrisinekleri öldürür. Suyu, dıştan
sürüldüğü zaman vücuttaki sivilcelere, uyuz ve alaca hastalıklarına, çilliğe,
karşı faydalıdır.
Ağız yoluyla içildiği
zaman ise cenini düşürür ve ölmüş cenini dışarı atar. Acı baklanın tozu, cildi
temizler ve ciltteki darp yaralarının meydana getirdiği izleri iyileştirir.
Öğütülerek un haline getirilmiş tohumları arpa unu ile beraber karıştırılarak merhem yapılırsa, çıbanlara ve çıban ağrılarına karşı faydalıdır. Bal veya sirke ile kaynatılıp yenildiği zaman, karaciğer ve dalak gözenekleri tıkanıklığını giderir. Dalak ve karaciğer sertliğine karşı da faydalıdır.
Öğütülerek un haline getirilmiş tohumları arpa unu ile beraber karıştırılarak merhem yapılırsa, çıbanlara ve çıban ağrılarına karşı faydalıdır. Bal veya sirke ile kaynatılıp yenildiği zaman, karaciğer ve dalak gözenekleri tıkanıklığını giderir. Dalak ve karaciğer sertliğine karşı da faydalıdır.
BASİT KULLANIM
ŞEKİLLERİ:
-Sirke ve bal ile kaynatılarak bir gramdan fazla olmamak
kaydıyla içilir.
-Yakısı ve lapası haricen kullanılır.
-Yakısı ve lapası haricen kullanılır.
-Tohumları hafifçe kavrulur ve değirmende dövülür, elde
edilen tozdan yemek aralarında birer tatlı kaşığı yenir. Bu kavrulmuş
tohumlar “Sebze Kahvesi” adı ile
kahve yerine kullanılır. Fakat alkaloit taşıyan türlerinin bu şekilde
kullanılması tehlikelidir.
-Acı baklanın kaynatılmış suyu da içilir.
-Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet tutulurlar. Gevşeyen kabuklar soyulup yenir veya bu tohumlar lapa haline getirilerek harici olarak deriye sürülebilir.
Dekoksiyon: Bir avuç dolusu acıbakla tanesini 2 bardak suda haşlanır. Hazırlanan dekoksiyondan yarısı içilir.
-Acı baklanın kaynatılmış suyu da içilir.
-Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet tutulurlar. Gevşeyen kabuklar soyulup yenir veya bu tohumlar lapa haline getirilerek harici olarak deriye sürülebilir.
Dekoksiyon: Bir avuç dolusu acıbakla tanesini 2 bardak suda haşlanır. Hazırlanan dekoksiyondan yarısı içilir.
Acı baklanın tohumları (termiye) kaynar suda haşlanır ve yenilir.
UYARI: Fazlası baş ağrısı yapar, mesaneye zarar verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder