Muz,
Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı
bitkiye ve bu bitkinin yeşil (bazı türlerinde kırmızı veya pembe) kabuklu uzun
meyvelerine denir.
Türkiye'de
daha çok Anamur ile Alanya arasında üretilmektedir.
Her ne kadar
Avrupa’da ve gelişmiş zengin ülkelerde tadı ve kokusu için aranılan bir meyve
durumunda ise de üçüncü dünya ülkeleri için çok önemli bir besin kaynağıdır.
Dünya
üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden birisi olan muzun bu
kadar ilgi görmesinin sebebi sadece kolay erişilebilen ve kolay tüketilebilen
bir bitki olması değildir. Çünkü bu meyve çok besleyici bir besin kaynağıdır ve
birçok vitamin, protein, mineral ve aminoasidi içeriyor olması da onun değerli
bir meyve olarak öne çıkmasına sebep olmaktadır.
Yüksek
protein ve vitamin kaynağı olan muz çocukların beslenmesinde önemli
bir yere sahiptir.
Potasyum,
demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot bakımından zengin bir meyve olan muz,
B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içerir.
MUZUN
FAYDALARI:
*
Çocuklarda kemik gelişimini sağlar.
* Sinir
zafiyetini ve yorgunluğu giderir.
* Böbrek
ve mafsal iltihaplarına ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
* Muz kabuğu ve meyvesi doğal antibiyotik etkisi yapar.
Geceleri yatmadan önce yüzünüzü temizledikten sonra sivilcelerin üzerine muz
kabuğunu sürtüp sabah kalkıp yıkadığınızda farkı göreceksiniz.
* Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve koruyucu etkilerinden dolayı, ülser ve gastrit rahatsızlığına çok iyi gelir.
* Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve koruyucu etkilerinden dolayı, ülser ve gastrit rahatsızlığına çok iyi gelir.
* Kandaki
kolesterol oranını düşüren muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltıp tansiyonu düşürür.
* Adet
sancılarını azaltır.
* Vücudun
ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir.
*
Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Krampları engeller.
* Öksürüğe
ve göğüs ağrılarına iyi gelir.
* Muz taze
olarak yenmesinin yanında, yüz ve cilt bakımında da kullanılır. Cildi besler ve
temizler.
* Muz
limon suyu ile merhem haline getirilip egzama üzerine sürülürse eğer faydası
görülür.
Olgunlaşmamış
olan muzun hazmı biraz zor olduğu için muzu olgun olarak yemek Gerekir.
Ülkemizde muz taze olarak tüketilirken Anavatanı olan ülkelerde kızartması da
yapılmaktadır.
NOT:
Kabızlık çekenlerin muz yememesi tavsiye edilmektedir.
DERLEME
MUZLU SÜT:
Muz ve
sütün birleştirilmesiyle birlikte özellikle çocuklar için doyurucu ve çok
besleyici bir ara öğün yiyeceği & içeceği elde edilmiş olur.
YAPILIŞI:
2 adet
muz,
2 bardak
süt,
1 çorba
kaşığı şeker.
Tüm malzemeler
bir karıştırıcı içine koyulup muz iyice parçalanıp sütün içinde kayboluncaya
kadar karıştırılır ve servis yapılır. Bu kadar basit…
AFİYET
OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder