16 Şubat 2014 Pazar

MUZ


Muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil (bazı türlerinde kırmızı veya pembe) kabuklu uzun meyvelerine denir.

Türkiye'de daha çok Anamur ile Alanya arasında üretilmektedir.

Her ne kadar Avrupa’da ve gelişmiş zengin ülkelerde tadı ve kokusu için aranılan bir meyve durumunda ise de üçüncü dünya ülkeleri için çok önemli bir besin kaynağıdır.

Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden birisi olan muzun bu kadar ilgi görmesinin sebebi sadece kolay erişilebilen ve kolay tüketilebilen bir bitki olması değildir. Çünkü bu meyve çok besleyici bir besin kaynağıdır ve birçok vitamin, protein, mineral ve aminoasidi içeriyor olması da onun değerli bir meyve olarak öne çıkmasına sebep olmaktadır.

Yüksek protein ve vitamin kaynağı olan muz çocukların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot bakımından zengin bir meyve olan muz, B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içerir.


MUZUN FAYDALARI:

* Çocuklarda kemik gelişimini sağlar.

* Sinir zafiyetini ve yorgunluğu giderir.

* Böbrek ve mafsal iltihaplarına ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.

* Muz kabuğu ve meyvesi doğal antibiyotik etkisi yapar. Geceleri yatmadan önce yüzünüzü temizledikten sonra sivilcelerin üzerine muz kabuğunu sürtüp sabah kalkıp yıkadığınızda farkı göreceksiniz.

* Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve koruyucu etkilerinden dolayı, ülser ve gastrit rahatsızlığına çok iyi gelir.

* Kandaki kolesterol oranını düşüren muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltıp tansiyonu düşürür.
* Adet sancılarını azaltır.

* Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir.

* Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Krampları engeller.

* Öksürüğe ve göğüs ağrılarına iyi gelir. 

* Muz taze olarak yenmesinin yanında, yüz ve cilt bakımında da kullanılır. Cildi besler ve temizler.

* Muz limon suyu ile merhem haline getirilip egzama üzerine sürülürse eğer faydası görülür.
Olgunlaşmamış olan muzun hazmı biraz zor olduğu için muzu olgun olarak yemek Gerekir. Ülkemizde muz taze olarak tüketilirken Anavatanı olan ülkelerde kızartması da yapılmaktadır.

NOT: Kabızlık çekenlerin muz yememesi tavsiye edilmektedir.

DERLEME


MUZLU SÜT:

Muz ve sütün birleştirilmesiyle birlikte özellikle çocuklar için doyurucu ve çok besleyici bir ara öğün yiyeceği & içeceği elde edilmiş olur.

YAPILIŞI:

2 adet muz,

2 bardak süt,

1 çorba kaşığı şeker.

Tüm malzemeler bir karıştırıcı içine koyulup muz iyice parçalanıp sütün içinde kayboluncaya kadar karıştırılır ve servis yapılır. Bu kadar basit…

AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder