13 Şubat 2014 Perşembe

BAL VE TARÇIN

BAL

Bal, bal arıları tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.

Toplandığı değişik bitki kaynaklarına göre farklı aroma, tat, renk, yoğunluk ve kristalizeye sahip bir yiyecektir. İçeriğinde şekerler, enzimler, vitaminler, asitler, koloidal maddeler ve bileşimi bilinemeyen maddeler barındırır.

Olağan üstü besleyici ve tedavi edici özelliğe sahip bir yiyecek olan bal sıra dışı bir etkiye maruz kalmadıkça asla bozulmaz ve zaman faktöründen etkilenmez. Bal aynı zamanda kalori ve protein deposudur. Özellikle çocukların tüketmesi gereken çok değerli bir besindir. Büyüme çağındaki çocukların zekâ gelişimlerine azımsanmayacak derecede etkilidir.



BALIN FAYDALARI:

* Bal bilhassa yatağa yatınca başlayan kuru öksürüğe bal ile yapılan şerbet iyi gelir.

* Sıcak su ile yapılan bal şerbeti kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur.

* Limonla ve sütle karıştırılıp içildiğinde nezlenin iyileştirilmesinde etkili olur.

* Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

* Halsizliği giderir. Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmış olanların kullanması halinde halsizliklerini giderip kuvvet kazandırır.

*Diğer şekerlerin aksine oksijenle ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adalesine faaliyet ve zindelik vermesiyle kalp hastalarına faydalıdır.

* Romatizmal hastalıklarda haricen kullanıldığında hastayı kısa sürede iyileştirir.

* Dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.


* Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir. Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir. 

* Süt ile karıştırılıp içildiğinde ağrıları giderir.

* Mide ve bağırsak gazlarını gidererek kanı çoğaltır.

* Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.

* Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır.

* İdrar söktürerek mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.

* Felç ve yüz felcini önler.

* Kolesterolü düşürür.

* Çörek otu ile birlikte yenilince sırt ağrılarını giderici etki yapar.

* Romatizmalı hastalarda kullanıldığı zaman hastanın kısa sürede iyileşmesini sağlar.

* Bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

* Anti bakteriyel özelliğinden dolayı içinde bakteri, mantar oluşmaz. Birçok gıda içinde bozulmadan saklanabilir.



TARÇIN:




Ana vatanının Çin olduğu bilinen tarçın insanlık tarihinin en eski baharatlarından birisidir.

Ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğunun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir.

Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır.

Mutfakta pek çok etli yemeklerde de kullanılan tarçın, çeşitli soslarla birlikte, sütlü ve pirinçli tatlılarda, çikolatalı keklerde, diğer bazı bitkilerle karıştırılıp suyla kaynatılarak çay şeklinde de kullanılır.


TARÇININ FAYDALARI:

Tarçın ağacının kabuğunun sağlığa faydaları ve alternatif tıpta bu kadar yaygın kullanılmasının nedeni içerdiği sinemaltehid, sinnamil asetat ve sinnamil alkol adlı bileşenlerdir.

* Tarçın kanın aşırı ve istenmeyen pıhtılaşmasını önleyerek kan dolaşımını düzenler.

* Tarçın yağı, geleneksel olarak doğal bir mikrop önleyici/temizleyici olarak kullanılmaktadır. Bakteri ve mantar yayılmasını önler.

* Her gün 1-2 gram arasında bir miktar kullanıldığında Kolesterolün ve kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.

* Tarçın kokusunun hafızayı güçlendirildiği tespit edilmiştir.

* Tip 2 diyabet hastalarında insülin üretimini arttırarak kan şekerini düşürür.

* Lösemi ve lenfoma hastalıklarında kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebilir.

* Strese bağlı baş ağrısına ve migrene iyi gelir.

* Kan şekerini dengeleyerek kilo vermeyi sağlar.

* Tarçın yağı boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.

* Hafızayı güçlendirir.

* Kan dolaşımını arttırır.


BAL VE TARÇIN

Bal ve tarçının birlikte kullanılmasının pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Her hangi bir yan etkisinin olmaması ise bu iki nimeti daha da değerli kılıyor.

Bilindiği gibi bal şekerli olmasına rağmen dikkatli ve doğru bir biçimde kullanıldığında diyabet (şeker) hastalarına bile zarar vermiyor.

TARÇINLI BALIN HAZIRLANIŞI:

Önce bir bardak su kaynatılır. Sıcak suya tarçın koyulur ve demlenmeye ve soğumaya bırakılır. Kaynar suya bal koymamak gerekir. Çünkü sıcak su baldaki enzimleri öldürür.

TARÇINLI BALIN FAYDALARI:

Tarçınlı su oda sıcaklığına geldiğinde tarçının iki katı kadar bal eklenir. Yatmadan bardağın yarısı içilir ve diğer yarısı sabaha bırakılır ve sabah kalkıldığında aç karnına içilir. Tarçınlı bal düzenli kullanıldığında pek çok ilaçtan daha sağlıklı ve daha etkili bir ilaçtır.

* Bal ile toz tarçın karıştırıldığında ve kahvaltıda kızarmış ekmekle yiyildiğinde kolesterolü düşürür ve muhtemelen kalp krizini önler.

* Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplardamarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.

* Arterit hastalar bir fincan sıcak suya iki yemek kaşığı bal ve bir çay kaçığı toz tarçın koyarak faydalı bir içecek hazırlayabilirler. Günlük olarak içilirse kronik arterit hastaları dahi iyileşebilir.

* Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kahvaltıdan önce bir kaşık bala yarım çay kaşığı tarçın katıp bu karışımı ile hastalarını tedavi eden doktorlar 200 hastanın 73 ünün tümüyle ağrıdan kurtulduğunu, bir ay içerisinde ağrı yüzünden hareket edemeyen hastaların hemen hepsinin ağrı çekmeksizin yürümeye başladığını görmüşlerdir.

* İki yemek kaşığı toz tarçın ile bir yemek kaşığı bal ılık suya eklenip içilirse idrar yollarındaki mikropları öldürür.

* Sık ya da ağır soğuk algınlığı şikâyeti olanlar bir kaşık ılık bal ¼ kaşık toz tarçınla üç gün boyunca birer kez kullanıldığında çoğu kronik öksürüğün ve soğuk algınlığının tedavisinde başarı elde edilebilir, sinüslerin temizlenmesine yardımcı olabilir.

DERLEME



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder