BAL
Bal, bal arıları tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Bal, bal arıları tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Toplandığı
değişik bitki kaynaklarına göre farklı aroma, tat, renk, yoğunluk ve
kristalizeye sahip bir yiyecektir. İçeriğinde şekerler, enzimler, vitaminler,
asitler, koloidal maddeler ve bileşimi bilinemeyen maddeler barındırır.
Olağan
üstü besleyici ve tedavi edici özelliğe sahip bir yiyecek olan bal sıra dışı bir
etkiye maruz kalmadıkça asla bozulmaz ve zaman faktöründen etkilenmez. Bal aynı
zamanda kalori ve protein deposudur. Özellikle
çocukların tüketmesi gereken çok değerli bir besindir. Büyüme çağındaki
çocukların zekâ gelişimlerine azımsanmayacak derecede etkilidir.
BALIN
FAYDALARI:
* Bal bilhassa
yatağa yatınca başlayan kuru öksürüğe bal ile yapılan şerbet iyi gelir.
* Sıcak
su ile yapılan bal şerbeti kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur.
* Limonla
ve sütle karıştırılıp içildiğinde nezlenin iyileştirilmesinde etkili olur.
* Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.
* Halsizliği giderir. Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmış olanların kullanması halinde halsizliklerini giderip kuvvet kazandırır.
*Diğer şekerlerin aksine oksijenle ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adalesine faaliyet ve zindelik vermesiyle kalp hastalarına faydalıdır.
* Romatizmal hastalıklarda haricen kullanıldığında hastayı kısa sürede iyileştirir.
* Dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.
* Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.
* Halsizliği giderir. Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmış olanların kullanması halinde halsizliklerini giderip kuvvet kazandırır.
*Diğer şekerlerin aksine oksijenle ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adalesine faaliyet ve zindelik vermesiyle kalp hastalarına faydalıdır.
* Romatizmal hastalıklarda haricen kullanıldığında hastayı kısa sürede iyileştirir.
* Dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.
* Balgamı
keser vücudun pis rutubetini giderir. Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın
ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.
* Süt
ile karıştırılıp içildiğinde ağrıları giderir.
* Mide
ve bağırsak gazlarını gidererek kanı çoğaltır.
* Baldaki
şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca
kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.
* Özellikle
çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme
çok faydalıdır.
* İdrar
söktürerek mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.
* Felç
ve yüz felcini önler.
* Kolesterolü
düşürür.
* Çörek
otu ile birlikte yenilince sırt ağrılarını giderici etki yapar.
* Romatizmalı
hastalarda kullanıldığı zaman hastanın kısa sürede iyileşmesini sağlar.
* Bal
içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin
zayıflatıcı özelliği vardır.
* Anti
bakteriyel özelliğinden dolayı içinde bakteri, mantar oluşmaz. Birçok gıda
içinde bozulmadan saklanabilir.
TARÇIN:
Ana vatanının Çin olduğu bilinen tarçın insanlık tarihinin en eski baharatlarından birisidir.
Ağacının
gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğunun
kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo
gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir.
Kokusu
kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tatlılara,
özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve
soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır.
Mutfakta
pek çok etli yemeklerde de kullanılan tarçın, çeşitli soslarla birlikte, sütlü
ve pirinçli tatlılarda, çikolatalı keklerde, diğer bazı bitkilerle karıştırılıp
suyla kaynatılarak çay şeklinde de kullanılır.
TARÇININ
FAYDALARI:
Tarçın ağacının
kabuğunun sağlığa faydaları ve alternatif tıpta bu kadar yaygın kullanılmasının
nedeni içerdiği sinemaltehid, sinnamil asetat ve sinnamil alkol adlı
bileşenlerdir.
* Tarçın kanın
aşırı ve istenmeyen pıhtılaşmasını önleyerek kan dolaşımını düzenler.
* Tarçın
yağı, geleneksel olarak doğal bir mikrop önleyici/temizleyici olarak
kullanılmaktadır. Bakteri ve mantar yayılmasını önler.
* Her gün
1-2 gram
arasında bir miktar kullanıldığında Kolesterolün ve kan şekerinin düşürülmesine
yardımcı olur.
* Tarçın
kokusunun hafızayı güçlendirildiği tespit edilmiştir.
* Tip 2
diyabet hastalarında insülin üretimini arttırarak kan şekerini düşürür.
* Lösemi
ve lenfoma hastalıklarında kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebilir.
* Strese
bağlı baş ağrısına ve migrene iyi gelir.
* Kan
şekerini dengeleyerek kilo vermeyi sağlar.
* Tarçın
yağı boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.
* Hafızayı
güçlendirir.
* Kan
dolaşımını arttırır.
BAL VE
TARÇIN
Bal ve
tarçının birlikte kullanılmasının pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Her
hangi bir yan etkisinin olmaması ise bu iki nimeti daha da değerli kılıyor.
Bilindiği gibi bal şekerli olmasına rağmen dikkatli ve doğru bir biçimde kullanıldığında diyabet (şeker) hastalarına bile zarar vermiyor.
Bilindiği gibi bal şekerli olmasına rağmen dikkatli ve doğru bir biçimde kullanıldığında diyabet (şeker) hastalarına bile zarar vermiyor.
TARÇINLI
BALIN HAZIRLANIŞI:
Önce bir bardak
su kaynatılır. Sıcak suya tarçın koyulur ve demlenmeye ve soğumaya bırakılır. Kaynar
suya bal koymamak gerekir. Çünkü sıcak su baldaki
enzimleri öldürür.
TARÇINLI BALIN FAYDALARI:
Tarçınlı su oda sıcaklığına geldiğinde tarçının iki katı kadar
bal eklenir. Yatmadan bardağın yarısı içilir ve diğer yarısı sabaha bırakılır
ve sabah kalkıldığında aç karnına içilir. Tarçınlı bal düzenli kullanıldığında
pek çok ilaçtan daha sağlıklı ve daha etkili bir ilaçtır.
* Bal ile toz tarçın karıştırıldığında ve kahvaltıda
kızarmış ekmekle yiyildiğinde kolesterolü düşürür ve muhtemelen kalp krizini
önler.
* Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp
vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplardamarlar
esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden
canlandırıyor.
* Arterit hastalar bir fincan sıcak suya iki yemek kaşığı
bal ve bir çay kaçığı toz tarçın koyarak faydalı bir içecek hazırlayabilirler.
Günlük olarak içilirse kronik arterit hastaları dahi iyileşebilir.
* Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kahvaltıdan
önce bir kaşık bala yarım çay kaşığı tarçın katıp bu karışımı ile hastalarını tedavi
eden doktorlar 200 hastanın 73 ünün tümüyle ağrıdan kurtulduğunu, bir ay
içerisinde ağrı yüzünden hareket edemeyen hastaların hemen hepsinin ağrı
çekmeksizin yürümeye başladığını görmüşlerdir.
* İki yemek kaşığı toz tarçın ile bir yemek kaşığı bal ılık
suya eklenip içilirse idrar yollarındaki mikropları öldürür.
* Sık ya da ağır soğuk algınlığı şikâyeti olanlar bir kaşık
ılık bal ¼ kaşık toz tarçınla üç gün boyunca birer kez kullanıldığında çoğu
kronik öksürüğün ve soğuk algınlığının tedavisinde başarı elde edilebilir, sinüslerin
temizlenmesine yardımcı olabilir.
DERLEME
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder