13 Ekim 2012 Cumartesi

DUT


Ana vatanı Çin olan dut, dutgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. 15 metreye kadar boylanabilen bu ağacın gövdesi silindirik, dik ve kalın olup, kabuğu çatlaklı ve gri - kahve renklidir. Yaprakları saplı, iki sıra üzerine dizilmiş, tabanı yuvarlak veya kalp şeklinde, üst yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir. Kenarları dişlidir. Çiçekler, bir evcikli olup yaprakların koltuğunda ve saplı durumlar halinde bulunur.
Dut ağacının yaprağı ipek böceğinin çok sevdiği yiyeceklerden olduğu için ipek böcekçiliğinin vazgeçilmez bir unsurudur.


Kara ve beyaz olmak üzere iki çeşide ayrılan dut meyvesi, demir açısından çok zengin, ödem çözücü, idrar söktürücü, bağırsak kurtlarını düşürücü bir etkiye sahiptir. Sadece dut meyvesinin değil yapraklarının da bu özelliği bulunduruyor olması bu meyveyi bir kat daha değerli kılmaktadır. Yapraklarının bir diğer önemli özelliği de kanamayı durdurmasıdır.


KARADUT:

Karadut meyvesinde çok güçlü antioksidanlar bulundurur. Bu güçlü antioksidanlar vücudumuzdaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmek suretiyle  bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğinde bulunan flovonoidler nedeniyle kalbi korur, yaşlanmayı geciktirir.

İçeriğinde betakaroten barındıran karadut meyvesi böceklenmeyen tek organik bitki çeşididir. Ancak karadut mevsimi çok kısa sürdüğünden bu meyvenin faydalarından daha fazla istifade edebilmek için en bol olduğu zamanlarda kaynatılarak şurubu yapılıp daha sonra kullanılmak amacıyla derin dondurucularda muhafaza edilebilir.

Sağlık ve gençlik kaynağı olan karadut şurubu kanserden korunmak için kullanılması gereken bir besin kaynağıdır.

KARADUTUN FAYDALARI:

- Aşırı yorgunluğu ve halsizliği giderir.
- Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına tavsiye edilir.
- Kanı temizler, kan basıncını düşürür. Anemi hastalarına tavsiye edilir.
- Sindirim sistemi rahatsızlıklarına faydalıdır.
- Mide salgılarını arttırır, sindirim sistemini düzenler.
- Saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar.
- Gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.

BEYAZ DUT:

Gerek bitkinin meyvesinde gerekse yapraklarında albanin ve olinik asit etkisi yüksek kimyasalların bulunması  nedeniyle taze beyaz dut aynı zamanda doğal antibiyotik etkisi olan bir meyvedir de. Beyaz dut dalından kopartıldıktan sonra hızlı bir biçimde içindeki kimyasallar bozulmaya başlar. Bu nedenle çok fazla bekletilmeden tüketilmesi tavsiye edilir.

BEYAZ DUTUN FAYDALARI:

- Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir.
- Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
- Ateş düşürür, karaciğeri kuvvetlendirir.
- Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
- Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır.
- Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür, mide ve bağırsakları rahatlatır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder